Seks kunstnere med tilknytning til Dakar utforsker hvordan de kan skape noe nytt sammen, samtidig som de beholder det unike.
Den industrielle revolusjon i Norge foregikk langs Akerselva fra midten av 1840-årene, og Norges første tekstilfabrikker ble etablert på Sagene og i Nydalen. Bli kjent med historien gjennom stemmene til fire virkelige personer.
Arbeidermuseet, Sagveien 28
Fast utstilling
Fra midten av 1840-årene er Norge og Oslo i endring; industrien etablerer seg, folk flytter til byen – og nye ideer og politisk bevissthet vokser frem. Akerselva, Sagene og Nydalen spiller sentrale roller i historien. På hver sin side av den brosteinslagte plassen foran Apotekergården, der Arbeidermuseet ligger i dag, ligger på denne tiden Vøiens Bomuldspinderi, kjent som Knud Graah, og Hjula veveri. To andre store tekstilfabrikker langs elva er Nydalens Compagniet oppe i Nydalen, og Seilduken nede på Grünerløkka. I tekstilfabrikkene er 70% av arbeiderne kvinner.
Gjennom stemmene til en gründer, en jomfru, en fabrikkarbeiderske og en agitator løftes historien om industrieventyret, arbeidermiljøet og livet langs Akerselva frem. Kom tettere på historien gjennom fortellingene til menneskene som faktisk arbeidet, levde og opplevde disse arbeidsplassene.
Med historien som utgangspunkt kaster utstillingen lys på spørsmål som er relevante i dagens samfunn: Hvilken historie har klesplagg vi bruker i dag? Hvem vever og syr i dag – og under hvilke forhold arbeides det? Hvilken rettighetshistorie kan et klesplagg bære?
Foto: Vøiens bomuldsspinderi og væveri (Knud Graahs fabrikker), 1915. Leif Ørnelund / Oslo Museum
Få mer ut av besøket med audioguide. Audioguiden er gratis og tilgjengelig på norsk og engelsk.
Last ned appen Useeum på din telefon. Ta med egne hodetelefoner. Søk opp «Arbeidermuseet» i appen for å få tilgang til audioguiden.
Google Play App Store
Lørdag og søndag kl. 11–16
Voksne: kr. 60,-
Barn og unge (t.o.m. 25 år): Gratis
Sagveien 28, 0459 Oslo
Trikk 11, 12 og 18 til Biermanns gate
Arbeidermuseet ligger idyllisk til i det gamle fabrikkmiljøet ved Akerselva. Her kan du oppleve byens arbeiderhistorie og få et innblikk i industrieventyret som utspilte seg langs elva.
Besøket i museet kan kombineres med en tur i vår hyggelige museumsbutikk og en kaffe og vaffel i kulturkafeen i Hønse-Lovisas hus.
Seks kunstnere med tilknytning til Dakar utforsker hvordan de kan skape noe nytt sammen, samtidig som de beholder det unike.
I august 1624 ble store deler av det gamle Oslo lagt i aske. Bli kjent med den nye byen som vokste frem.
Hvordan ser Oslo ut om 30, 50 eller 70 år?