Seks kunstnere med tilknytning til Dakar utforsker hvordan de kan skape noe nytt sammen, samtidig som de beholder det unike.
Hvem er vi som utgjør Oslo i dag? Hvilken betydning har våre historier for byen og dens fremtid? Hvem forteller, og hvem lytter?
I denne utstillingen møter vi noen av de mange som har valgt å dele fra sine liv.
Bymuseet, Frognerveien 67
27.09.2024–ut 2024
I «400 Oslo-historier» inviterer Memoar oss inn for å møte noen av dem som gjør Oslo til Oslo. Gjennom film, bilder og publikums medvirkning utforsker vi hvem som bor i byen i dag, hvordan de har havnet her og hva de selv ønsker å fortelle om byen og livene sine.
Det dreier seg om samtidshistorie – for hva vet du egentlig om naboen din, kollegaen din eller bydelen din? Hva vet du om hvor folk kommer fra, hva de gjør i Oslo eller hva de drømmer om for byen i fremtiden? I utstillingen møter du gamle, unge, innflyttere og 3. generasjons osloboere som forteller om sine ønsker, drømmer og planer for livene og byen sin.
Utstillingen tar utgangspunkt i prosjektet OSLOOVE, der 400 oslobeboere skal intervjues i løpet av 2024. I denne utstillingen møter du noen av dem, og samtidig stilles det spørsmål ved hvem som får fortelle sin historie og hvilke historier som blir bevart.
I forbindelse med utstillingen arrangeres det også panelsamtale, felles lytteseanse og performance av unge kunstnere fra Haugerud Kunstklubb.
Utstillingen er et samarbeid mellom Memoar og Oslo Museum, og er en del av byjubileet Oslo 2024.
Velkommen til utstillingsåpning av "400 Oslo-historier" på Bymuseet. Det blir blant annet performance og offisiell overføring av de 400 historiene til byarkivet. Åpent for alle og gratis inngang.
Bymuseet, Frognerveien 67
Torsdag 26. september kl. 17
OSLOOVE er et muntlig historie-prosjekt av Memoar, som feirer byjubileet gjennom innsamlingen av 400 intervjuer av og med folk som bor i Oslo i dag. I løpet av ett år har Memoar kurset rundt 90 personer, som siden har intervjuet mennesker de selv mener bør bli del av byens offisielle historie. Det kan være at de har noe spesielt interessant å fortelle eller et perspektiv på byen som er verdt å ta vare på. Intervjuene kommer inn på mange ulike temaer – alt fra krig, kjærlighet, tilflytting og kulturforskjeller, til oppvekst og fuglesang. Alle har de én ting til felles – de er viktige deler av historien vår.
Gjennom å dele utdrag av disse samtalene på nett, er prosjektets mål å bidra til en større samtale i samfunnet om hvor vi har vært, hvem vi er nå, og hvor vil vi i fremtiden.
Alle intervjuene leveres til Oslo byarkiv for bevaring til fremtiden, og på den måten kan journalister, forskere, slektsgranskere eller familie finne igjen kilder til nåtiden i fremtiden.
Frognerveien 67, 0266 Oslo
Trikk 12 eller buss 20 til Frogner plass. Alle t-banelinjer til Majorstuen.
Tirsdag til onsdag: kl. 11–16
Torsdag: kl. 11–18
Fredag til søndag: kl. 11–16
Voksne: kr. 120,-
Studenter: kr. 60,-
Barn og unge (t.o.m. 25 år): Gratis
Gratis inngang for alle første torsdag i måneden.
Billett inkluderer inngang til Bymuseet og Teatermuseet.
I 2024 er det dobbelt byjubileum i Oslo, noe som skal markeres i hele byen. La oss bruke året til å bli bedre kjent med byen vår – med historien, menneskene og hvordan Oslo har blitt til den mangfoldige storbyen vi kjenner i dag.
Seks kunstnere med tilknytning til Dakar utforsker hvordan de kan skape noe nytt sammen, samtidig som de beholder det unike.
I august 1624 ble store deler av det gamle Oslo lagt i aske. Bli kjent med den nye byen som vokste frem.
Hvordan ser Oslo ut om 30, 50 eller 70 år?