Den unike leiegården Brenna ble oppført for arbeidere på tekstilfabrikken Vøien Bomuldsspinderi i 1848. Her kunne ansatte leie seg inn i en liten ettroms leilighet et steinkast unna arbeidsplassen.

Fra 1850 blomstret industrien i byen og tilflyttingen av arbeidskraft økte. Men boligbyggingen kunne ikke holde tritt med den massive arbeidsinnvandringen. Det ble trangt om plassen i byen, og også i Brenna bodde man tett. Folketellingen fra 1865 viser at det bodde 63 personer fordelt på de 12 leilighetene.

Utover midten av 1950-tallet forsvant storindustrien gradvis. Området forandret karakter, og som mye annen arbeiderbebyggelse ble også dette huset svært forfallent. I 1989 fikk imidlertid huset nytt liv da Sagene bevaringsselskap og Byantikvaren sørget for rehabilitering.

I dag er huset et sameie med private eiere. Én leilighet er beholdt til formidling, rekonstruert og satt tilbake til årene rundt 1920. Den har vært åpen for publikum siden 1991, og flere tusen er innom årlig for å oppleve fortidens levekår.

Sagveien 8, 0459 Oslo

Leiligheten ligger i 1. etasje, men har dessverre ikke trinnfri adgang. Svalgangene i det verneverdige huset er for smale for rullestol. Rullestolbrukere kan komme seg inn i gårdsrommet og se Brennas bakside med vakker svalgangsarkitektur fra 1848.

Ung kvinne med gammeldags skaut og forkle ser ut av døren og venter på gjester.
Besøk Brenna

Du kan bli med inn i Brenna hver lørdag og søndag kl. 12 og 14 som del av den faste omvisningen og minivandringen Sagenevandring.

Sagenevandring

Du kan også bestille privat omvisning for en gruppe med besøk i Brenna.

Bestill omvisning