SciFi-filmer og avisoverskrifter gir oss ofte et bilde av den «teknologisk forhåndsbestemte» retningen fremtiden vår uunngåelig suser mot. De fleste av disse narrativene isolerer vitenskap og teknologi fra menneskelig kontekst, og viser diskriminerende skjevhet og fordommer. Dette begrenser, mer enn det åpner, vår forståelse av hva som er mulig.

Mandag 27. mai kommer fremtidsforskeren Monika Bielskyte til Interkulturelt Museum, der hun vil utfordre både de dystopiske og utopiske narrativene for fremtiden, og vise at dette ikke er de eneste mulige alternativene. Selv ser hun heller mot mer inkluderende og faktisk levelige mulige fremtider. Hennes fremtidsforskning baserer seg på informert håp, solid forankret i komplekse menneskelige og miljømessige sannheter.

Bielskyte har reist verden rundt, holdt foredrag for store internasjonale selskap og vært fremtidskonsulent i Hollywood. Nå kommer hun til Grønland, og det er bare å sikre seg plass. Billetter må kjøpes på forhånd. Foredraget er på engelsk.

Foredraget knytter seg til prosjektet og utstillingen Beyond Barcode, som Oslo Museum har samarbeidet med forskningsprogrammet CoFutures ved Universitetet i Oslo om i flere år. Utstillingen kan for tiden sees på Interkulturelt Museum.

Monika Bielskyte er en fremtidsforsker og spekulativ designer som utfordrer de etablerte fremtidsnarrativene. Hun er en ettertraktet konsulent og foredragsholder, og har blant annet vært fremtidskonsulent for Disney/Marvels «Black Pather: Wakanda Forever».

Kundelisten hennes inkluderer BBC, Disney, Google, Unesco, Huawei, Microsoft, Nike, Universal og mange flere. Hun har også forelest ved en rekke akademiske institusjoner, deriblant Aalto University, California College of Arts, CERN, Lunds universitet, Indian Institute Of Technology og Central Saint Martins.

Monika er født i Sovjetunionen og oppvokst i Litauen. I dag har hun base i Johannesburg i Sør-Afrika, men i mer enn 10 år har hun reist gjennom over 100 land, og levd med og lært av ledere og mennesker med ulike bakgrunner.

Alt dette tar hun med seg til foredraget på Interkulturelt Museum 27. mai, for å gi oss en «motgift mot fremtidsfrykt».  

Tid: Mandag 27. mai kl. 18
Sted: Interkulturelt Museum, Tøyenbekken 5
Pris: Ordinær kr 100,- // Student kr 50,-

Kjøp billett

Tøyenbekken 5, 0188 Oslo
T-bane til Grønland

Tegning, fremtidsvisjon av bygget Interkulturelt Museum holder til i. Mennesker, fantasivesener, romskip og kjempestore planter.
Relatert utstilling: Beyond Barcode

Er det bare de etablerte forestillingene om klimakrise, høyteknologi og økte sosiale forskjeller som gjelder i fremtiden, eller finnes det alternativer?

Mer om utstillingen

Fasaden til Interkulturelt Museum på en solfylt dag.
Interkulturelt Museum på Grønland

Interkulturelt Museum holder til i lokalene som tidligere huset gamle Grønland politistasjon.

Gjennom engasjerende utstillinger får du innblikk i samfunnsaktuelle temaer, kunst og kultur. Ta pulsen på egne fordommer og utfordre egne idéer.

Interkulturelt Museum