Har du lurt på hvordan fabrikkarbeiderne bodde på begynnelsen av forrige århundre? I Sagveien 8 finner du en av byens aller første leiegårder for industriarbeiderne.

Bli med inn i Brenna lørdager og søndager kl. 12 og 14 på Sagenevandring.

Den unike arbeiderboligen «Brenna» ble oppført for arbeidere på tekstilfabrikken Vøien Bomuldsspinderi i 1848. Her kunne ansatte leie seg inn i en liten ettroms leilighet et steinkast unna arbeidsplassen.

Fra 1850 blomstret industrien i byen og tilflyttingen av arbeidskraft økte. Men boligbyggingen kunne ikke holde tritt med den massive arbeidsinnvandringen. Det ble trangt om plassen i byen, og også her i Brenna bodde man tett. Folketellingen fra 1865 viser at det bodde 63 personer fordelt på de 12 leilighetene. Utover midten av 1950-tallet forsvant storindustrien gradvis. Området forandret karakter, og som mye annen arbeiderbebyggelse ble også dette huset svært forfallent. I 1989 fikk imidlertid huset nytt liv da Sagene bevaringsselskap og Byantikvaren sørget for rehabilitering.

I dag er huset et sameie, med private eiere. Én leilighet er beholdt til formidling, rekonstruert og satt tilbake til årene rundt 1920. Den har vært åpen for publikum siden 1991, og flere tusen er innom årlig for å oppleve fortidens levekår. Trangt? Koselig? Bli med!

Sagenevandring

Vil du bli bedre kjent med Oslos industri- og arbeiderhistorie? Bli med på omvisning og minivandring på Sagene hver lørdag og søndag.

Lørdager og søndager kl. 12 og 14

Se mer →
Omvisning