Bymuseet inviterer til erindringstilbud for personer med demens. Tilbudet tar utgangspunkt i utstillinger som viser Oslos historie. Gjennom sansebasert formidling ønsker vi å vekke gode minner og erindringer fra de eldres eget liv.

Fortelling, berøring, lukt, smaksopplevelser setter erindringsprosessen i gang og gjør at deltagerne får oppleve gjenkjennelse, mestring og gode stunder med oss på museet.

Praktisk info

En god dialog er viktig for å skape den beste museumsopplevelsen for personer med demens, men her er litt praktisk info som kan være greit å vite før man planlegger et besøk:

  • Maks 10 deltakere, inkludert ledsagere
  • Formidlingen er dialogbasert, og foregår i et tempo tilpasset den enkelte gruppen
  • Tilrettelagt for rullestolbrukere. Husk å gi oss beskjed om dette i forkant
  • Tilbudene varer i rundt 60 minutter
  • Tilbudet er gratis for dagsentre og sykehjem i Oslo. Pris for grupper utenfor Oslo er kr. 750,-
  • Gi oss gjerne informasjon om behov dere har, så finner vi gode løsninger sammen

Bymuseet tilbyr disse ulike oppleggene:

Gamlekjøkkenet i Frogner hovedgård

Gamlekjøkkenet i herregården danner rammen for besøket. Her finner man alt fra åpen grue til det første kjøleskapet. Med gjenstander fra manns minne tar vi praten om hverdagsliv og høytider, morsrollen og maten. Og det blir selvsagt servert kaffe og kake.

Krig og hverdagsliv. Oslo 1940–45

Mange har minner fra krigsårene i Oslo, både av de man har opplevd selv eller som fortellinger fra familiemedlemmer og venner. I utstillingen «Krig og hverdagsliv. Oslo 1940-1945» møter vi universelle temaer mange kan kjenne seg igjen i: rasjonering og sparing, kreativ bruk av det man har, skolegang og hverdagsliv. Besøket inkluderer kjente revyviser, og vi avslutter seansen i et skjermet rom der praten fortsetter over en kopp kaffe og en kakebit.

Hvordan fikk man egentlig til å lage bursdagskake med erstatningsvarer, og hvor mye tid gikk med til å stå i kø? Velkommen til omvisning og samtale.

For de aller sprekeste: Rusletur med noe attått

Gamle hus og gater byr på spennende historier og minner fra fortiden. I arbeiderstrøket langs Tøyengata stopper vi sammen og ser på sporene vi finner i bygninger og landskap. Gjennom sanseinntrykk, medbrakte gjenstander og bilder fra fortiden fletter vi områdets historie sammen med de besøkendes minner og opplevelser.

Turen avsluttes  med kaffe og kake i en arbeiderbolig fra rundt 1900. Denne leiligheten ligger i 2. etasje og alle som er med må kunne gå i trapper. Det er dessverre ikke toalettmuligheter i arbeiderboligen.

 

Tilbudet er støttet av den kulturelle spaserstokken

Bestilling: senior@oslomuseum.no / 23 28 41 70 /92