Program

Her finner du utfyllende informasjon om hva foredragsholderne skal snakke om under serien “Mat og viten” på Interkulturelt Museum.

 

Tirsdag 15. oktober kl. 18
Ikke lenger glemt – historien om innvandrerkvinnene ved Shazia Majid
Shazia Majid trodde hun visste det som var å vite om pakistansk-norske innvandrerkvinner. Likevel tok det henne to år å skrive deres 50-årige historie. I dette foredraget forteller hun om den personlige og faglige reisen som ble alt annet enn det hun hadde sett for seg. “Ut av skyggene” får kvinnenes historie frem i lyset. Hun viser parallellene til Camilla Colletts feministiske kamp, som når norske myndigheter anså innvandrerkvinnene som «vedheng til ektemannen».

Shazia Majid, født og oppvokst i Oslo, er datter av pakistanske arbeidsinnvandrere.
Hun er prisvinnende journalist i VG, har vunnet SKUP-prisen to ganger, og kom våren 2019 med den kritikerroste boken Ut av skyggene – den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner (Aschehoug).

Meny: Pakistansk/indisk mat fra Punjab (vegetarisk alternativ)
Kjøp billett her


Tirsdag 5. november kl. 18
Det gamle Egypt i globalhistorien ved Anders Bettum
Når begynner historien? Svaret på dette avhenger av hva man mener med «historie». Som student på Blindern ble Bettum overasket over at alle historiefagene begynte med det gamle Hellas, selv om foreleserne stadig vekk henviste til eldre tider. Religionshistorie viste seg å være det eneste historiefaget på UiO hvor man kunne studere oldtiden i Mesopotamia og Egypt. I dag er det også i ferd med å forsvinne. I dette foredraget presenteres noen faglige begrunnelser for hvorfor vi trenger kunnskap om oldtidens kulturer, og hvilken plass spesielt Det gamle Egypt får om vi forsøker å tenke oss en historie ikke bare for europeere, men for hele menneskeheten.

Anders Bettum er førstekonservator ved Interkulturelt museum, og initiativtakeren bak Mat&Viten. Han er utdannet religionshistoriker og egyptolog med PhD fra Universitetet i Oslo. Ved siden av arbeidet ved museet engasjerer han seg fortsatt i en rekke prosjekter knyttet til gammelegyptisk historie og arkeologi. I dette foredraget vil vi få noen smakebiter fra boken Et nytt blikk på det gamle Egypt som forventes å komme ut høsten 2020 (Pax)

Meny: Kosheri (egyptisk streetfood, vegetar)
Kjøp billett her


Tirsdag 3. desember kl. 18:
Hellas – «den vestlige sivilisasjonens vugge»: Om opprinnelsens myter og historiens tyngende arv ved Ageliki Lefkaditou
Siden 1800-tallet har forskere og forfattere gjort Hellas til fødestedet for «den europeiske sivilisasjonen». Charles Darwin skrev om «dette flotte folk» og forbindelsen til Vest-Europas «overlegenhet». Noen påsto at grekere stammet fra nordmenn, andre at engelskmenn stammet fra grekerne. Her skal vi se på landet fra innsiden og utsiden: Hvordan har fascinasjonen påvirket oppfatningene av landet og dets folk? Hvilke nye myter og stereotypier produseres? Og tilhører antikkens Hellas mest Østen eller Vesten?

Ageliki Lefkaditou er filosof- og vitenskapshistoriker og førstekonservator ved Norsk Teknisk Museum, født og oppvokst i Hellas. Hun er kurator for den prisbelønte utstillingen FOLK – fra rasetyper til DNA-sekvenser og har gitt ut artiklene «’This wonderful people’: Darwin, the Victorians, and the Greeks» (2018), «Observations on race and racism in Greece» (2017) og bokkapitlet «Yet another Greek tragedy? Physical anthropology and the construction of national identity in the late nineteenth century» (2019)

Meny: Gresk/tyrkisk meze
Kjøp billett her