Tradisjonen tro

Hvor kommer juletradisjonene våre egentlig fra? Og hvordan har de forandret seg over tid?

Adventskalenderen 1. søndag i advent 

Husker du din første adventskalender?

Det sies at adventskalenderen fant sin vei inn i juletradisjonene via Tyskland og den tyske gutten Gerhard Lang. For å gjøre ventetiden fram mot jul mer lystbetont, bakte moren til Lang 24 små kaker fordelt utover de 24 dagene før julaften. Morens kreativitet skulle senere bli sønnens karriere.

Illustrasjonsfoto: Canva

På starten av 1900-tallet trykket Lang de første kommersielle julekalenderne. De bestod av to sett med ark med 24 felter hver. Det ene med nummererte felter og et lite vers, det andre med religiøse motiv. Hver dag fram mot jul skulle man klippe ut et av motivene og lime det på et nummerert felt.

Siden den gang har adventskalenderen forandret seg. Noen sverger til poteten med 24 fyrstikker, andre tillater seg 24 søtsaker og noen lager personlige gavekalendere. Den sistnevnte ble for alvor introdusert på 60–70–tallet.

Hvordan så din første kalender ut?

Juletreet | 2. søndag i advent 

Hvordan pynter du juletreet ditt? Når skal det pyntes og med hvilken pynt?

Juletreet kom til Norge på 1800-tallet, men først og fremst hos velstående familier i byene. Det var luksuriøst, med glitter, støpte lys, spiselig pynt som rosinlenker og kremmerhus med godterier. På 13. dag jul fikk barna høste treet.

Hos vanlige familier ble ikke juletreet utbredt før rundt starten av 1900-tallet. Og det var ikke alle som hadde råd til et tre. Et kosteskaft ble boret hull i for å sette inn einerkvister, en sopelime snudd opp ned i en bøtte eller så kunne en furugrein gjøre jobben like godt.

Julebakst | 3. søndag i advent 

Hvor mange slag julekaker baker du til jul?

Foto: Rigmor Dahl Delphin, / Oslo Museum

De koselige navnene gir oss umiddelbart julestemning: sirupsnipp, goro, hjortetakk, strull, fattigmann, sandkaker og krumkaker. Vi kommer i julemodus og får lyst til å bake litt i år også. Det er jo tradisjon! Men hvor kommer tradisjonen fra?

Julekaketradisjonen med småkaker henger sammen med jernkomfyrens inntog i kjøkkenet mot slutten av 1800-tallet. Før det ble kakene stekt på jerntakke eller i kakejern, slik som lefser, krumkaker og goro. Disse kakene ble spist ved alle de store høytidene. I Hanna Winsnes’ kokebok fra 1845 er det bare én julekake – nemlig den vi i dag bare kaller julekake, eller julebrød. I dag får vi den hos bakerne hele året.

Hvor kommer da pepperkaker, sirupsnipper, sandkaker og berlinerkranser fra? De er en arv fra den gang borgerskapet gikk på visitt til hverandre. Da var det disse kakene som ble servert, gjerne sammen med et glass hetvin.

Hvilke julekaker går du for i år?

Julebakst | 4. søndag i advent 

Når ble julegaver tradisjon?

Julaften, som barnas store kveld, med innpakkede gaver og julenisse, er en knapt hundre år gammel tradisjon i Norge. Men skikken med å gi gaver i den mørkeste tida er langt eldre enn dette, og allerede i antikken fikk barn og voksne gaver.

Da kirken begynte å feire 25. desember som Kristi fødselsdag ble gaveskikkene gradvis overført til jula.

Julegavetradisjonen, sånn vi kjenner den i dag, oppsto i Tyskland og var knyttet til juletreet, som var et «gavetre». Til å begynne med var gavene små og hang i kurver, etter hvert ble de større og lagt under treet. Julenissen ble først populær etter 1900 og omtrent samtidig kom gavepapiret som vare i butikkene.