Hvilken betydning har dyrene hatt for byutviklingen? Hva kjennetegner Oslos flora? Og hva med hovedstadens fugler og ville dyr? Et seminar om dyrisk byhistorie og byens natur.

Historien om Oslo rommer mange fortellinger, og byens historie kan skrives fra et utall perspektiver og innfallsvinkler. Dette seminaret springer ut av Liv Emma Thorsens bok «Dyrenes by. Hover, klover, klør i Kristiania 1859–1925» og utstillingen «Dyr i byen» på Bymuseet.

Seminaret er gratis og krever ingen påmelding

Både utstillingen, og boka som ble skrevet i tilknytning til den, utforsker dyrenes betydning for byutviklingen og byutviklingens betydning for dyrene i perioden ca. 1860 til 1925.

På dette seminaret utvider vi perspektivet tematisk og i tid. Det handler ikke bare om dyr, men om byens natur i videre forstand: fjorden, planter, trær, hager, parker og andre grønne mellomrom.

Hva er en by? Er det bygningene, monumentene, fontenene og kloakkene? Eller er det livet i og mellom husene, trafikken, lys som tennes og slukkes, lyden og lukten av kropper i bevegelse, svette, parfyme, møkk og våt pels? Byen er summen av alt dette.

– Kulturhistoriker Liv Emma Thorsen i innledningen til boka Dyrenes by, 2020

Velkommen til seminar

Vi har invitert fagpersoner med ulik bakgrunn til å innlede, og avslutter med en samtale om det å skrive dyrene inn i oslohistorien. Med forbehold om endringer i programmet. I samarbeid med Press forlag.