Vi utvider vårt Kjenn din by-repoertoar og lanserer en egen sommerserie. Bli med på en byhistorisk reise!

En by blir til der veier møtes, og i middelalderen vokste Oslo fram som en travel og viktig havneby der stadig flere varer ble lastet om fra landevei til sjøvei. I 1624 ble borgerne tvangsflyttet over til den nye by Christiania, og Oslos første bysamfunn ble lagt under jord og etter hvert glemt.

Dette reddet middelalderbyen som et «Nordens Pompeii». Men siden veiløpene besto, ble den nedgravde byen fullstendig overkjørt. Først da det midt på 1800-tallet skulle legges jernbaneskinner gjennom området, fant man igjen bysamfunnet. Fra da av har det vært en utfordring å kombinere gjennomkjøring med historiebevaring.

Dette dilemmaet er tema for denne spesielle vandringen i Oslos middelalderby, der vi ikke minst skal få høre om den viktige rivningen av Loenga bru som ga oss tilbake helheten i middelalderbyen. Men også få se hvordan lokaltrafikken nå håner og angriper helhetsopplevelsen ved å rive opp de historiske markeringer på Oslo torg.

Vandringene er gratis.