Opplev Akerselvas rike historie og hør små og store fortellinger.

Arbeidermuseet og Sagene Torshov Historielag gir deg en tematisk overraskelse hver torsdag kl. 12 fra 25. august til 29. september. Vi går i fotsporene til fabrikkjenta Marie Olsen, mor til forfatter Oskar Braaten. Det var mye å gjøre og ordne for en alenemamma på 1880-90-tallet, som attpåtil jobbet lange dager på Graahs spinneri. Hver vandring har et unikt tema og nye omvisere fra gang til gang.

Møtested: Veien ovenfor Hønse-Lovisas hus i Sandakerveien 2


Høstens program

Torsdag 25. august kl. 12
Fisketur i Akerselva – Anders Høilund, journalist og fiskeentusiast
Visste du at laksen må hjem for å formere seg? Den livsviktige og rike Akerselva er igjen blitt rein nok til at laks og ørret går opp i elva for å gyte – og føre arten videre. Det er et fantastisk naturlig eventyr, fullt av utrolige egenskaper og ukjent viten.

Torsdag 1. september kl. 12
Fra Mohns verksted til Myhrens – Petter Vellesen, fra LO i Oslo og Sagene Torshov Historielag
Etter den industrielle revolusjon ved Akerselva var det den høyteknologiske mekaniske industrien sin tur. Verkstedene som lagde maskiner til den fremvoksende industrien, treforedling, vannkraft og infrastruktur etablerte seg her, ett for ett. Her fantes også framtidsretta industriherrer – og sterke fagforeninger.

Torsdag 8. september kl. 12
Brovandring gjennom Grünerløkka – Anne Marie O’Gorman og Tove Jacobsen, Sagene Torshov Historielag
Broene over Akerselva har mye å fortelle.  Trodde du at budsjettsprekk var nytt i vår tid? Vi treffer på historier om blant annet krig og kjærlighet, kvinnesak og ikke minst byutvikling generelt.

Torsdag 15. september kl. 12
Industrien som en gang var – Dag Andreassen, Norsk Teknisk Museum
Hjula og Graah er stolte industriminner på vestbredden av Vøyenfallene. På østbredden lå også et tett industrimiljø helt ned mot Seildugsfabrikken. Men på denne siden er ingen spor bevart. Kan vi mane frem historien likevel? Bli med på jakt etter Foss spinneri, Foss bryggeri og Foss jernstøperi og flere til.

Torsdag 22. september kl. 12
Ella + Rulle = sant! – Gro Røde, Arbeidermuseet
Kunstnere fra Østkanten på 1920-tallet? Rulle, dikteren Rudolf Nilsen, og Ella Hval, senere kjent skuespiller, fant hverandre i ung alder. Vi går i Ellas nabolag, og finner det i Rulles diktning. Her bodde også malervennen som var med på Rulles siste reise.

Torsdag 29. september kl. 12
Arbeiderbydel med barokkanlegg – Svein Solhjell, Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus, Vøienvolden
Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus har tilholdssted på vakre Vøienvolden. Etter noen interessante stopp i 1700-tallets historie; om papirmøller og vanninntak, får vi gå inn på gården og høre om byens best bevarte og intakte barokkanlegg. Alle bygningene har sin unike historie.

 


Foto: Viktor A. Mørk / Oslo Museum