Bli med og opplev Akerselvas rike historie og hør små og store fortellinger.

Arbeidermuseet og Sagene Torshov Historielag gir deg en tematisk overraskelse hver torsdag kl. 12 fra 21. april til 16. juni. Vi går i fotsporene til fabrikkjenta Marie Olsen, mor til forfatter Oskar Braaten. Det var mye å gjøre og ordne for en alenemamma på 1880-90-tallet, som attpåtil jobbet lange dager på Graahs spinneri. Hver vandring har et unikt tema og nye omvisere fra gang til gang.

Møtested: Veien ovenfor Hønse-Lovisas hus i Sandakerveien 2


Vårens program

Torsdag 21. april kl. 12
Av leire er du kommen – Lars Alldén, Grünerløkkabeboer
Om teglverkene og murbyen Grünerløkka. Tenker du på at byens murgårder og monumentalbygg er reist av kortreist byggemateriale – fra teglstein av byens grunn av blåleire? Eller at teglverkenes ovner med høye piper dominerte skylinen sist på 1800-tallet?

Torsdag 28. april kl. 12
I Oskar Braatens fotspor – Heidrun Sølna Øverby, Arbeidermuseet
Vi vandrer i barndommens veier og gater, hus og adresser som guttungen Oskar levde i. Visste du at Oskar, Hanna og mammaen deres, Marie, avanserte fra et lite trehus i Sandakerveien til ett rom og delt kjøkken i Holsts gate? Var det vanlig å dele kjøkken i Kristiania?

Torsdag 5. mai kl. 12
Ispionéren. I sporene etter Martin Nord – Per Norseng og Inger Johanne Lyngø, Norsk Maritimt Museum
Eksport av naturis var en stor næring i kystområdene på Østlandet fra 1850-årene. Is ble også brukt til kjøling av mat- og drikkevarer. Martin E. Nord var en foregangsmann i isforsyningen til markedet i hovedstaden. Hvem tenker i dag på at han drev sitt Christiania Ismagazin, med isdammer i Iladalen? Hva krevde dette av kløkt og kunnskap?

Torsdag 12. mai kl. 12
Akerselva Miljøpark – Sissel Rønnbeck, Sagene Torshov Historielag
Hva om Akerselvas bredder lå uflidd og gjengrodd? Elva nås ikke på grunn av gjerder, piggtråd og bølgeblikk? Store fabrikkanlegg lå stengt bak de samme plankegjerdene. Sti langs elvebreddene fantes bare stykkevis. Dette ville daværende miljøminister, Sissel Rønnbeck, ordne opp i da hun fikk sjansen. Hør henne selv fortelle selv om da Akerselva miljøpark ble en realitet i 1986.

Torsdag 19. mai kl. 12
Sandakerveien: blant byens eldste veifar – Tove Jacobsen, Sagene Torshov Historielag
Bydelen har mange gater, men bare noen få veier. Veiene fører oss til et sted: en dal, en by eller en gård. Vi starter på Sandakerveien, og stopper ved noen av bygningene som er eller var der. Er det slik at her er det historier rundt hver en sving, til forskjell fra å gå i byens rette gater?

Torsdag 26. mai kl. 12
«Iladalen: min barndoms grønne dal» – Anne Marie O’Gorman, Sagene Torshov Historielag
En park med en rimelig løsning, anlagt i en tid da byplanleggerne var mer opptatt av livskvalitet enn fortetting. Kanskje vår tid har mye å lære fra kommunale foregangsprosjekter? Og er den også et spor fra en tid hvor bærekraft var naturlig og opplagt? Gjenbruk var i alle fall tidlig på agendaen.

Torsdag 2. juni kl. 12
Myraløkka og litt mer – Jarl Johansen, Sagene Torshov Historielag
Vi krysser Beierbrua, klatrer opp til Maridalsveien og ser på bebyggelsen der. Hvis det er stemning for det, tar vi en avstikker innom Vøienvolden gård. Vi går videre til Arendalsgata og angriper Myraløkka fra oversiden. Hvorfor ser denne grønne lungen slik ut? Hva har satt slike kraftige spor?

Torsdag 9. juni kl. 12
Brovandring – Tove Jacobsen og Anne Marie O’Gorman, Sagene Torshov Historielag
Akerselva har per 2022 til sammen 49 broer. Elva har stengt for kommunikasjon mellom menneskene i byen. Noen sier den er mer skille enn øst/vest? Frustrasjonen har vært stor der det har vært langt mellom broene. Desto større glede når ny bro kom! På denne turen går vi over 8 av dem. Hvilke brohistorier kan de fortelle?

Torsdag 16. juni kl. 12
Petter Vellesen, Sagene Torshov Historielag
Tema får dere vite når dere kommer!


Foto: Viktor A. Mørk / Oslo Museum