På søndag kan du se Nefise Özkal Lorentzens filmtriologi om kjønn, homofili og kvinnerollen knyttet til islam.

Gender Me (2008)
Kl. 12
Bli med på Mansours reise inn i den muslimske verden. En personlig fortelling gjennom en verden av tabubelagte temaer fylt med motsetninger. Mansour utforsker spørsmål knyttet til kjønn og tro i islam med et spesielt fokus på homofile muslimer. Mansour er homofil og kom til Norge som flyktning fra Iran og har inntil nå jobbet som farmasøyt i over 18 år.

En ballong til Allah (2011)
Kl. 13
Da den norsk-tyrkiske filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen var liten, pleide hun å sende ballongbrev til Allah. Nå vil hun sende en ny ballong for å endre kvinnens rolle i den muslimske kulturen. Ved å følge sin mormors “sufi-vei” begir hun seg ut på en reise for å finne tilbake til mormors islam. Filmen pendler mellom hennes faktiske reise og hennes drømmer. Hun opplever mangfoldet i Kairo, Istanbul og Oslo gjennom å drikke te med den egyptiske feministen Nawal El Saadawi, finne håp og inspirasjon i livet til den 90 år gamle forfatteren Gamal al-Banna og å møte en ung salafist.

Manislam (2014)
Kl. 14
Etter to filmer om islam, homofili og feminisme, ønsker Nefise å undersøke forholdet mellom patriarkatet og makten i islam. I hennes intimportrett av muslimske menn som ønsker å utfordre utfordre og endre patriarkatet, får vi et helt nytt innblikk i hva som rører seg i den muslimske verden. Det kan se ut som en Davids kamp mot Goliat – men hvem vinner?

Filmene vises i Galleriet på Interkulturelt Museum med engelsk og norsk undertittel

Om Nefise Özkal Lorentzen: norsk-tyrkisk filmprodusent med bachelor i Statsvitenskap fra Universitetet Bosphorus i Istanbul med master i Medievitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun er kjent for å lage filmer om kontroversielle temaer knyttet til Islam. Hun har mottatt flere nominasjoner og priser for sine produksjoner.