God førjul! Se våre åpningstider for jul og nyttår her

På søndag kan du se Nefise Özkal Lorentzens filmtriologi om kjønn, homofili og kvinnerollen knyttet til islam.

Gender Me (2008)
Kl. 12
Bli med på Mansours reise inn i den muslimske verden. En personlig fortelling gjennom en verden av tabubelagte temaer fylt med motsetninger. Mansour utforsker spørsmål knyttet til kjønn og tro i islam med et spesielt fokus på homofile muslimer. Mansour er homofil og kom til Norge som flyktning fra Iran og har inntil nå jobbet som farmasøyt i over 18 år.

En ballong til Allah (2011)
Kl. 13
Da den norsk-tyrkiske filmskaperen Nefise Özkal Lorentzen var liten, pleide hun å sende ballongbrev til Allah. Nå vil hun sende en ny ballong for å endre kvinnens rolle i den muslimske kulturen. Ved å følge sin mormors “sufi-vei” begir hun seg ut på en reise for å finne tilbake til mormors islam. Filmen pendler mellom hennes faktiske reise og hennes drømmer. Hun opplever mangfoldet i Kairo, Istanbul og Oslo gjennom å drikke te med den egyptiske feministen Nawal El Saadawi, finne håp og inspirasjon i livet til den 90 år gamle forfatteren Gamal al-Banna og å møte en ung salafist.

Manislam (2014)
Kl. 14
Etter to filmer om islam, homofili og feminisme, ønsker Nefise å undersøke forholdet mellom patriarkatet og makten i islam. I hennes intimportrett av muslimske menn som ønsker å utfordre utfordre og endre patriarkatet, får vi et helt nytt innblikk i hva som rører seg i den muslimske verden. Det kan se ut som en Davids kamp mot Goliat – men hvem vinner?

Filmene vises i Galleriet på Interkulturelt Museum med engelsk og norsk undertittel

Om Nefise Özkal Lorentzen: norsk-tyrkisk filmprodusent med bachelor i Statsvitenskap fra Universitetet Bosphorus i Istanbul med master i Medievitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun er kjent for å lage filmer om kontroversielle temaer knyttet til Islam. Hun har mottatt flere nominasjoner og priser for sine produksjoner.