Hvor mye arbeid og kunnskap ligger bak et klesplagg som skal følge en person gjennom et helt liv? Tekstilkunstner Franz Schmidt forteller om sin vei fram til kunstverket Blådressen som for tiden er stilt ut på Arbeidermuseet. Etterpå går vi sammen over brua til museet og ser utstillingen.
Onsdag 16. november kan du bli med på en spennende samtale på Hønse-Lovisas hus med tekstilkunstner Franz Schmidt, som står bak kunstutstillingen «Blådressen» på Arbeidermuseet. Han forteller om sin vei fram til kunstverket, arbeidet bak den klassiske Blådressen og hva som kreves for å lage et klesplagg av en slik kvalitet at den kan følge en person gjennom et helt voksenliv.
Det er begrenset antall plasser, så kom tidlig for å sikre deg plass. Det er åpen kafé og mulig å kjøpe mat og drikke på Hønse-Lovisas hus.
Etter samtalen på Hønse-Lovisas hus går vi sammen over brua til Arbeidermuseet og ser utstillingen, som viser Franz Schmidt sitt arbeid med å rekonstruere et dresstoff fra arkivet ved veveriet Sjølingstad Uldvarefabrik i Lindesnes kommune. Et vesentlig spørsmål som ligger til grunn for prosjektet handler om kvalitet og varighet. Hvor mye arbeid og kunnskap ligger det bak å et slikt klesplagg? Og hva forteller herredressen oss om maskulinitet, konformitet og makt?
Les mer om utstillingen «Blådressen»
Foto: Märta Thisner
Franz Schmidt
Franz Schmidt (f.1969) er skredder, vever, tekstilkunstner og professor på Kunsthøgskolen i Oslo. Hans praksis spenner over et bredt felt, fra produksjon av stoffer til klær i industrisammenheng til forskning, undervisning og kuratoroppdrag. I de siste årene har han fordypet seg i norsk tekstilindustrihistorie, og han kobler erfaringen han har som håndverker i en museal produksjonskontekst med sin interesse for materiell kultur og historie.