«Freddy Larssen og hans frisørsalong er en institusjon på Grønland! Ingen har tjent handelsnæringen på Grønland lengre, og på en mer mangslungen måte, enn det Freddy har gjort.»

Lars Martin Dahl, Sogneprest Gamlebyen og Grønland menighet

Freddy frisør

Freddy Larssen har stelt ved folks hår og psyke så lenge at han har blitt en del av nabolagsidentiteten på Grønland. Salongen, som ligger rett over gata fra Grønlands kirke, har vært en naturlig sosial møteplass på tvers av generasjoner og sosial status. I 2021 har Freddy drevet Grønland Herrefrisør i 50 år.

Kundene til Freddy er trofaste og strekker seg fra politimestre, spanere i politiet, til byens originaler. Oppskriften på suksessen til nabolagsfrisøren ligger hos Freddy selv, og mannen har blitt et forbilde og en populær rådgiver for resten av smånæringen på Grønland.

«Enhver som har klipt seg hos Freddy har følt seg bedre etter at de har gått ut, noe som ikke bare skyldes frisyren, men den måten de er blitt møtt på, lyttet til og snakket med.»

Lars Martin Dahl, Sogneprest Gamlebyen og Grønland menighet

 

«For meg er et besøk hos frisøren ikke bare et spørsmål om å få orden på hårveksten. Det er i like stor grad en vitamininnsprøytning og en opplevelse som gjør at livet kjennes lettere når man går derfra.»

Kunde Ivar Nygaard, 86 år

Freddy Larssen, frisør / hentet fra TV2

«Freddy har også vært behjelpelig med å hjelpe andre butikker i nabolaget med råd og praktisk hjelp i etableringsfasen, noe som har vist seg viktig for hva Grønland har blitt.»

Lars Martin Dahl, Sogneprest Gamlebyen og Grønland menighet

Gir liv til Grønland

«En av de helt spesielle tingene med Grønlandsleiret er at ulike næringsvirksomheter lever side om side med virksomhet som er helt ulike fra hverandre. Energien i gata kommer fra at folk gjør helt ulike ting men hjelper hverandre å få det til. Dette er noe jeg hører fra Freddy og fra virksomhetene han har rundt seg, de finner måter å hjelpe hverandre på.»

– Hilde Maisey, initiativtager og Gamle Oslo-beboer

Grønland Herrefrisør er en av mange enkeltbedrifter på Grønland som skaper et pulserende og mangfoldig handleliv i Oslo. Historisk har Grønlandsleiret vært en av Oslos viktigste handlegater og Freddy har vært vitne til den raske utviklingen.

«(…) Så kom de nye kjøpesentrene. Da måtte mange butikker legge ned. Det var jo ikke parkering her, og det var visst spennende å gå i et senter å handle. En periode var det bare jeg og kiosken ved siden av som holdt stand. Men så kom jo etter hvert våre nye landsmenn, og de kan butikk.»

Freddy Larssen, frisør

Fredag 5. november 2021 mottar Freddy Kongens fortjenstmedalje. Den deles ut av ordfører Marianne Borgen på Oslo Rådhus.

Salongen har stått støtt på tross av konkurranse fra nyetablerte kjedebutikker. Med hjerte for kundene sine og Grønland som nabolag er herrefrisøren et kroneksempel på en liten, enkeltstående bedrift som har skapt samhold og glede i hverdagen til folk på Grønland.

I forbindelse med 50-årsjubileet hedret Interkulturelt Museum Freddy med egen utstilling utenfor Grønland kirke våren 2021.

Se flere digitale utstillinger om Grønland og gentrifisering:

Folk på Grønland

Folk på Grønland er en digital serie med små hverdagsglimt fra Grønland. Interkulturelt Museum vil fremme stemmene til naboer, butikkeiere og folk som har et sterkt forhold til bydelen.

Nettutstilling på oslomuseum.no

Se mer →
Digitale hverdagshistorier

Damn. This neighborhood is changing – digitalt

Nabolagene på Oslos østkant endrer seg. Hvordan oppleves det for de som bor der? Bli med til Tøyen og Grønland og se områder i endring med lokalbefolkningens øyne.

Fra 18. februar 2021

Se mer →
Digital utstilling

Freddy frisør

I 50 år har hverdagshelt og frisør Freddy Larssen klippet fra salongen sin på Grønland. Fredag 5. november får han Kongens fortjenstmedalje. Bli kjent med Freddy og salongen gjennom linsa til fotograf Ric Francis og sitater fra naboene og kundene.

Fra 13. april 2021

Se mer →
Digital utstilling

Dekoloniser teaterhistorien!

Utfordre ditt verdensbilde med foredrag som gir et alternativt blikk på teater- og kulturhistorien. Fem forskere, kunstnere og kritikere gir nye perspektiver på ikke-vestlige kunstneriske uttrykk og kulturtradisjoner gjennom fem foredrag med dekolonialisering som utgangspunkt.

Se mer →
Digitale foredrag