Nettutstilling fra november 2020
Folk på Grønland
Folk på Grønland er en digital serie med små hverdagsglimt fra Grønland. Interkulturelt Museum vil fremme stemmene til naboer, butikkeiere og folk som har et sterkt forhold til bydelen.
Damen som kaller seg Lakshmi har drevet den populære sjappa Lakshmi Stoffhus i Grønlandsleiret siden moren, som åpnet butikken for 36 år siden, ble syk. Tekstilbutikken lå først på Løkka, men etter få år flyttet de til Grønland.
«Jeg elsker Grønland og livet her. Det er plass til alle, og ingen andre steder har de samme mulighetene som vi har her. Det beste er å gå i de små grønnsaksforretningene. Det er helt unikt. Jeg gleder meg alltid til å komme tilbake på jobb etter helgen. Du vet aldri hvem du møter. Jeg liker å bidra til at folk får glede i hverdagen».
Sasan og Friday hos Fresh Cutz Barber shop Oslo i Grønlandsleiret vil at folk skal komme inn hos dem og føle seg hjemme. Det var Friday som startet salongen etter at han kom til Norge.
«Jeg kjørte gjennom Grønland og så hvor flerkulturell og levende bydelen var. Da tenkte jeg at dette er det perfekte stedet å starte en barbershop. Grønland har mye kulturell variasjon. Det er det som gjør området så spennende. Vi hører noen snakke om at det er farlig her. Det skjønner vi ikke. For oss er Grønland fredelig, men med mye liv».
I mars 2019 åpnet Godthåb Bar&Café midt i Grønlands pulserende hovedgate. Bak den populære baren står Oda Horgen og ei venninne. De hadde planer om å åpne i Trondheimsveien, men falt for de flotte lokalene med mye historikk på Grønland. Bareieren har et nært forhold til bydelen og er redd for hva som kan gå tapt med gentrifisering av området – altså at “sentrumsnære arbeiderklassestrøk forandres til bydeler for mer velstående befolkningsgrupper”.
«Det beste med Grønland er mangfoldet og følelsen av at det er en smeltedigel. Jeg er redd for at det kan gå tapt ved gentrifisering, at folk ikke har råd til å bo og leie her lenger og at de små sjappene forsvinner. Jeg tror det hadde hatt et godt utfall hvis man heller hadde begynt å omfavne mangfoldet.»
Mohamed Ahmed elsker å lage mat. For drøyt et år siden åpnet han House of mandi i Tøyengata på Grønland. Han vil servere folk en annerledes opplevelse sammen med tradisjonsrik mat fra Jemen.
«Jeg hadde en drøm om å starte en Mandi-restaurant i Norge, og nå er vi den første. Jeg valgte å åpne på Grønland fordi her kjenner flere til den type mat jeg lager. Nå er jeg redd for at det kan bli veldig dyrt å leie her. Da blir det også veldig vanskelig å drive, spesielt med overkommelige priser. Da står vi i farge for å miste de unike småstedene og Grønland kan miste sitt særpreg. Jeg håper ikke det skjer.»
«Jeg kommer fra en kultur der folk er mye ute i gatene. De fleste steder i Oslo er det ikke sånn. Men her på Grønland sitter folk på benkene på torget og snakker med hverandre. Det er så mye liv og energi her. Det må vi bevare.»
Ola Wilkinson er en dame med mange baller i luften. Hun har jobbet på Grønland siden 2013 og kaller bydelen sitt andre hjem. Vi møter henne på Kafé Saba i Grønlandsleiret, der hun er daglig leder. Det er Kirkens bymisjon som eier både bygget og kafeen, og her serverer Ola hjemmelaget mat til kundene og til vanskeligstilte som bor i såkalt «bybo» i etasjen over.
«Jeg jobbet på kjøkkenet på Riverside ungdomshus før jeg startet som ekstravakt på Kafé Saba for tre år siden. Nå er jeg daglig leder. Her har vi unge kvinner på arbeidspraksis, og vi bruker kaféen til informasjonssenter for innvandrere. Vi har vanligvis språkkafé hver uke, men nå er det satt på vent på grunn av koronaen. Det er veldig synd å se at flere små steder må stenge nå. Jeg håper de fleste klarer seg.
I tillegg til kaféen har Ola også et eget firma ved siden av der hun blant annet har matlagingskurs for ulike grupper i bydelen. Hun kjenner med andre ord Grønland godt.
«Jeg elsker Grønland. Det minner meg om hjemme. Det er litt kaos, og det syns jeg er deilig. Jeg har bodd overalt i Oslo, og de fleste andre steder har jeg aldri kjent naboene mine. Her er det annerledes. Her blir jeg kjent med folkene som kommer innom kaféen og får høre alle deres historier.»
Riverside ungdomshus har holdt til på Grønland siden starten av 2000-tallet. Her hjelper de ungdom med praktiske ting, som jobbsøking, praksisplass og å søke skoleplass, i tillegg til å tilby en sosial møteplass for de som kommer innom. Erfaringskonsulent Adnan møter oss i resepsjonen. Han har kun jobbet på Riverside i én måned, men han kjenner både stedet og Grønland godt.
«Jeg har hengt her siden jeg var 16. Jeg pleide å komme hit etter skolen når jeg ikke hadde noe å gjøre. En av de første jobbene jeg fikk var gjennom Riverside, så det har hjulpet meg mye. Jeg føler meg hjemme på Grønland. Alle er hyggelige, folk ler og smiler til hverandre. Men vi trenger flere tilbud for ungdom. Det er viktig at unge folk har steder å være og noe å bruke tida på.»
Amira Cherni er oppvokst i Tunisia og har bodd flere steder i verden, men det er på Grønland hun føler seg hjemme. Hun har forsøkt å flytte. Men hun kommer alltid tilbake.
«Grønland er mitt. Jeg kan ikke leve noe annet sted. Her kjenner folk hverandre og det er åpent for diskusjon. Jeg føler meg trygg her, og det er en frihet i det. Jeg slapper av. I byen min, i gata mi, med folka mine. Det er derfor jeg bryr meg så mye om denne bydelen».
Og bry seg; det gjør hun. Som ivrig leder av FAU på Vahl skole, oppstarter av Grønland foreldre- og barnegruppe og driver av Grønland Barneklubb på skolen er det ingen tvil om at Amira brenner for lokalmiljøet. Særlig bryr hun seg om barna i bydelen. Hun følger med på alt som skjer og er opptatt av at foreldre er med på å spre et positivt budskap om skolene og området. Hun er lei av å høre at det er et dårlig oppvekstmiljø her.
«Det er så mye mer som er positivt enn negativt. Men det er et stort behov for en sosial møteplass der vi kan treffe hverandre og dele informasjon. Et slags samfunnshus. Min drøm er å jobbe på et slikt sted og hjelpe andre foreldre med innvandrerbakgrunn».