Vi har åpent! Fra lørdag 29. mai kan du besøke alle våre utstillinger igjen. Les mer | Digitale opplevelser 

Utstillingen «Dyr i byen» forteller en ny og annerledes byhistorie om framveksten av den moderne storbyen. Dyrene har lenge vært oversett i historieskrivningen, og Oslohistorien er ikke noe unntak. I denne utstillingen spiller dyrene hovedrollen.

Det moderne Kristiania (som Oslo het mellom 1624 og 1925) ble bygget av hestenes muskelkrefter. I tiårene rundt 1900 vokste byen raskere enn noen annen europeisk by og befolkningen ble mangedoblet fra rundt 50 000 innbyggere i 1850 til 220 000 i 1900. Over 10 000 hester trakk vogner med materialer til byens mange nye bygg og transporterte mat og mennesker rundt i byen. Basert på kulturhistoriker Liv Emma Thorsens nye forskning viser utstillingen blant annet hvordan byen ble bygget av dyrene.

Ønsker du omvisning i utstillingen? Send en mail til museumslektor Reidun Johannessen på raj@oslomuseuem.no

Denne utviklingen førte også til at flere dyrevenner bekymret seg for rovdriften på hester og andre dyr som følge av byveksten. I 1859 ble Dyrebeskyttelsen stiftet. Samtidig flyttet flere dyr inn i hjemmene: Selskapshunder, katter, burfugler og akvariefisk ble vanligere, og nå bare holdt for hyggens – og ikke nyttens – skyld.

Til tross for at mange dyr på ble fordrevet fra områdene sine på grunn av urbaniseringen, er det fortsatt et rikt dyreliv i hovedstaden. I utstillingen får du også møte noen av de ville dyrene som har byen som sitt hjem.

Historien om dyrenes by blir fortalt gjennom et stort antall malerier og historiske fotografier, i tillegg til gjenstander knyttet til dyrehold, utstoppede dyrekropper og kulturhistoriske filmklipp.

 


I tilknytning til utstillingen har Liv Emma Thorsen skrevet boka Dyrenes by. Hover, klover og klør i Kristiania 1859–1925. Boka er utgitt på Press forlag og kan kjøpes i museumsbutikken.

Har du spørsmål om utstillingen? Ta kontakt med professor Liv Emma Thorsen, let@scholler.no eller museumsdirektør Lars Emil Hansen, leh@oslomuseum.no.

 

Foto: Rune Aakvik / Oslo Museum

Støttet av / samarbeidspartnere

Praktisk Informasjon