Velkommen til oss! Alle våre utstillinger er åpne. Info om Covid-19 og smittevern

Utstillingen «Dyr i byen» forteller en ny og annerledes byhistorie om framveksten av den moderne storbyen. Dyrene har lenge vært oversett i historieskrivningen, og Oslohistorien er ikke noe unntak. I denne utstillingen spiller dyrene hovedrollen.

Det moderne Kristiania (som Oslo het mellom 1624 og 1925) ble bygget av hestenes muskelkrefter. I tiårene rundt 1900 vokste byen raskere enn noen annen europeisk by og befolkningen ble mangedoblet fra rundt 50 000 innbyggere i 1850 til 220 000 i 1900. Over 10 000 hester trakk vogner med materialer til byens mange nye bygg og transporterte mat og mennesker rundt i byen. Basert på kulturhistoriker Liv Emma Thorsens nye forskning viser utstillingen blant annet hvordan byen ble bygget av dyrene.

Denne utviklingen førte også til at flere dyrevenner bekymret seg for rovdriften på hester og andre dyr som følge av byveksten. I 1859 ble Dyrebeskyttelsen stiftet. Samtidig flyttet flere dyr inn i hjemmene: Selskapshunder, katter, burfugler og akvariefisk ble vanligere, og nå bare holdt for hyggens – og ikke nyttens – skyld.

Til tross for at mange dyr på ble fordrevet fra områdene sine på grunn av urbaniseringen, er det fortsatt et rikt dyreliv i hovedstaden. I utstillingen får du også møte noen av de ville dyrene som har byen som sitt hjem.

Historien om dyrenes by blir fortalt gjennom et stort antall malerier og historiske fotografier, i tillegg til gjenstander knyttet til dyrehold, utstoppede dyrekropper og kulturhistoriske filmklipp.

ENGLISH


I tilknytning til utstillingen har Liv Emma Thorsen skrevet boka Dyrenes by. Hover, klover og klør i Kristiania 1859–1925. Boka er utgitt på Press forlag og kan kjøpes i museumsbutikken.

Har du spørsmål om utstillingen? Ta kontakt med professor Liv Emma Thorsen, let@scholler.no eller museumsdirektør Lars Emil Hansen, leh@oslomuseum.no.

Foto: Rune Aakvik / Oslo Museum

Støttet av / samarbeidspartnere

Praktisk Informasjon