5. juni 2020 samles tusenvis av mennesker i Oslos gater. «We can’t breathe» er skrevet med sort tusj på protestplakatene, i solidaritet med George Floyd og ofre for rasisme og politivold. Bli med tilbake til demonstrasjonen i 2020, og se plakater, fotografier, filmklipp og refleksjoner.

Tusenvis av mennesker møtte opp i sentrum av Oslo denne sommerdagen i 2020, til tross for at byen var preget av pandemi.

Demonstrasjonen «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» ble arrangert av African Student Association (ASA) UiO og Afrikans Rising in Solidarity and Empowerment (ARISE) 5. juni 2020 på Eidsvoll plass. Arrangørene hadde et viktig mål: Å vise solidaritet med Floyd og ofre for rasisme og politivold i USA. Men de ville også fremme et annet budskap: At tiden er inne for et oppgjør med, og en ny dialog om rasisme i Norge.

I utstillingen blir publikum tatt med tilbake i tid, til 5. juni 2020, og får se originale protestplakater, fotografier og levende bilder samt refleksjoner fra noen av demonstrantene.

I forbindelse med utstillingen vil det også bli gitt ut en katalog produsert av TrAP og designer João Doria i begynnelsen av 2023.

Skoletilbud

Undervisningstilbudet «Antirasisme: fortid, nåtid og fremtid» er tilgjengelig for alle klasser som ønsker å lære mer om antirasisme, historiske forhold, protest, ytringsfrihet og demokrati. Aktuelt for videregående, ungdomsskole og voksenopplæring. Gratis for osloskolene. Les mer her
Bestilling og spørsmål: skole@oslomuseum.no

 

Utstillingen i media:

NRK Kveldsnytt, 18. oktober 2022: Politivolds-utstilling

Aftenposten, 25. oktober 2022: Har minoritetene fått sin rettmessige plass i historien?

Museumsnytt, 17. januar 2023: Høylytt utstilling går stille i dørene

Utrop, 3. november 2022: – Antirasismens historie burde vært pensum

Vårt Oslo, 12. oktober 2022: Nå kan du oppleve George Floyd-demoen på Eidsvolls plass om igjen

polstops.eu (Michelle A. Tisdel), 17. januar 2023: “Your breath, your voice” – Stop and search featured in an exhibition and about George Floyd, protest, and antiracism in Norway

 


I samarbeid med Michelle A. Tisdel/LEV, The Oslo Desk, Memoar og TrAP.

Hovedfoto
Foto: Oda Aunan

Alle plakater
Plakater: LEV | Foto: Cronje Strøm

I samarbeid med:

Støttet av:

Fritt Ord

Praktisk Informasjon