Velkommen til globalhistorisk middag. En tirsdag hver måned fra januar til juni byr vi på faglig-kulinarisk påfyll: et populærvitenskapelig foredrag med en spesialkomponert meny til. Forskjellige gjestekokker hver gang.

Doktorgradsstipendiat Naïd Mubalegh spør: Hvorfor har kunnskapen om arabisk filosofi forsvunnet fra norske pensumlister?

Kjøp billetter her

Naïd Mubalegh er doktorgradsstipendiat i vitenskapsfilosofi (biologi) ved Universitetet i Lisboa og Universitetet Sorbonne i Paris. Naïd gir en innføring i arabisk filosofi og hvordan den har påvirket Europa.

Dante ga de muslimske filosofene Ibn Rushd (Averroes) og Ibn Sina (Avicenna) en sentral plass i Den gudommelige komedie, sammen med Platon og Aristoteles. Rafael plasserte imidlertid Averroes rett ved Pythagoras i maleriet «Skolen i Athen» på 1500-tallet. Avicennas Medisinens kanon var pensum på europeiske universiteter gjennom fem århundrer. På 1950-tallet i Norge viste Arne Næss med sin ex. phil. pensumbok hvor viktig arabernes filosofi var for europeisk renessanse og opplysningstid. Hvor ble det av kunnskapen om arabisk filosofi på universitetet?

Meny: arabisk mat


 

Arrangementet er støttet av Fritt Ord

Praktisk Informasjon