På 1890-tallet bygget Georg Walentin Hammer seg på rekordtid opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og finansakrobat. Bli med på lansering av Vidar Trædals nye bok, «Spekulanten. Georg Walentin Hammers Kristiania», og hør om Hammer og Kristiania på slutten av 1800-tallet.

«Plattenslager», «spekulant» og «bedrager» kalles Hammer i samtidige kilder – ofrene for hans virksomhet ble etter hvert mange. Selv titulerte han seg gjerne «direktør», «verkseier», «godseier» og «generalkonsul». På 1890-tallet bygget han seg på rekordtid opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og finansakrobat, med venner i den politiske eliten. Ingen i Norge uten nedarvet formue skal før ha vært i besittelse av så mange eiendommer og så store verdier. Han eide blant annet den praktfulle villaen i Sandakerveien 52, sveitserhuset Høyenhall med ca. 30 000 frukttrær og utallige bygårder.

I boka «Spekulanten. Georg Walentin Hammers Kristiania» gir forfatter Vidar Trædal et underholdende portrett av en eksentriker, ofte på kant med både lov og moral, i den perioden som framfor noen formet Oslo som vi kjenner den.

Onsdag 24. mai kan du høre forfatteren fortelle om Hammer og Kristiania på slutten av 1800-tallet. Lars Emil Hansen, avdelingsleder for formidling ved Oslo Museum, ønsker velkommen. Det blir selvsagt også boksalg og signering. Lett servering. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Se Facebook-arrangement

 


Vidar Trædal (f. 1972) er kunsthistoriker, og til daglig avdelingsleder hos Byantikvaren i Oslo, hvor han arbeider med å bevare byens arkitekturhistorie. Han har tidligere blant annet publisert en rekke artikler om norsk middelalder, med særlig vekt på diskusjonen om kirkesteder og kirkebygninger i Nord-Norge og på Vestlandet.

I samarbeid med:

Praktisk Informasjon