Familien Bjørklund var en familie på syv, som innvandret fra Sverige for å arbeide på slutten av 1800-tallet. De var en av mange svenske innvandrerfamilier i Christiania på denne tiden. De bodde i leiligheten fra 1891, og de var absolutt ikke de eneste som bodde så mange på ett rom og kjøkken. Naboen hadde faktisk 15 barn!

Livet som arbeider kunne være tøft, boligene var dårlige og husleia var høy. Byggmesteren Ole «Gråbein» Olsen satte derfor i gang et boligprosjekt: Store leilighetskomplekser i murstein som hadde høyere standard enn de dårlige trehusene ellers i området. De fikk til og med «klaskedoer» og innlagt vann. Likevel var leilighetene enkle i formen og hadde ofte et dårlig rykte, noe mange kanskje kjenner igjen fra Oskar Braatens diktning. Byggene fikk navn etter Olsens kallenavn «Gråbein». Han var nemlig kjent for å være gjerrig som en gråbein, eller ulv, som vi kanskje heller ville sagt i dag.

Museumsleiligheten ligger i Tøyengata 38, i dag Tøyenhagen borettslag. Den ble renovert og tilbakeført i 1987 av Oslo Byfornyelse. Oslo Museum overtok leiligheten i 1990 og den gir et tidsriktig bilde av hvordan en arbeiderfamilie kunne bo rundt forrige århundreskifte.  

Tøyengata 38, 0578 Oslo

Leiligheten ligger i 2. etasje og er dessverre ikke tilgjengelig med rullestol.

Kjøkkenet i leiligheten. Sukker, mel og krydder står i gamle beholdere i en hylle på veggen.
Besøk Gråbein-leiligheten

Leiligheten er åpen på forespørsel.

Bestill omvisning: omvisning@oslomuseum.no